Bologna voor beginners - de allerbeste online reisgids voor Bologna!
Het weer in Bologna

Als je naar Bologna reist dan mag je rekenen op een aangenaam mediterraan klimaat. Hierbij horen warme zomers, vaak aangename lentes, een redelijk wispelturig najaar en redelijk zachte winters. De periode waarin zomerse temperaturen veel voorkomen beslaat ongeveer 4,5 maand: vanaf half mei tot eind september zijn zomerse temperaturen meer regel dan uitzondering. Hiermee is dan ook meteen de periode genoemd die velen als het aangenaamste ervaren om Bologna te bezoeken.

Bologna bezienswaardigheden

Bologna heeft behalve heerlijk eten en drinken nog veel meer te bieden, zoals prachtige kerken, oude pleinen en natuurlijk de beroemde torens van Bologna.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Bologna op een rijtje gezet:
Bologna bezienswaardigheden top 10

De winter in Bologna

Omdat Bologna in de noordelijke helft van Itali ligt en de stad een stukje landinwaarts ligt, komen de gemiddelde temperaturen niet veel hoger uit dan wat je in Nederland in de winter meemaakt. Dit geldt vooral voor de maanden december en januari. Waar in de lage landen ook februari nog aan de koele kant is, daar zie je dat het kwik in februari al geregeld oploopt naar waardes boven de tien graden Celsius. Het kan in Bologna sneeuwen. In de wintermaanden valt gemiddeld 14% van de neerslag in de vorm van sneeuw. Niet zelden is er sprake van natte sneeuw die al snel weer verdwenen is.

Het voorjaar in Bologna

Zodra de maand maart aangebroken is merk je dat het buitenleven weer op gang komt en dat de eerste aangename dagen aanbreken. De kans op neerslag neemt ook licht toe, maar je merkt ook dat de zon in kracht aan het winnen is. April is al overwegend lente-achtig met temperaturen die vooral in de tweede helft van de maand vaak de twintig graden overschrijden. In de avonduren is het vaak nog wel fris tot zelfs koel. In mei zet de temperatuurstijging door en zijn er al verschillende dagen waarin het ronduit zomers is.

De zomerperiode

Zodra de maand juni aangebroken is, is het zomer in Bologna. Een gemiddelde middagtemperatuur ligt tussen de 25 en 30 graden. De kans bestaat ook goed dat er al tropische waardes van boven de dertig graden gehaald worden. Door de ligging op de Po-vlakte ontstaat er na een periode van warm en zonnig weer al snel smog. Dat is het gevolg van het ontbreken van wind en het vele vervuilende verkeer dat in en rond Bologna rondrijdt. Op het moment dat een regenbui een eind maakt aan de droge periode merk je dat de smog net zo snel verdwijnt als dat hij gekomen is. In juli en augustus kan het serieus heet worden in de stad. Met officile temperaturen die soms ruim boven de dertig graden uitkomen is het tussen de vele stenen in de binnenstad soms wel meer dan veertig graden. De dichte bebouwing zorgt ervoor dat wind dan amper verkoeling kan bieden, waardoor het serieus heet aan kan voelen in het centrum.

De maand september mag je in Bologna tot de zomermaanden rekenen. Hoewel er zeker een paar minder mooie dagen voor zullen komen is het zonnig en nog steeds vrij warm weer wat domineert. Veel reizigers ervaren deze periode als de beste om Bologna te bezoeken, omdat het licht minder hard is en de stad mooier opkleurt.

Een kort najaar

Bologna kent eigenlijk een vrij korte herfstperiode. Je kunt stellen dat oktober en november de overgangsmaanden zijn waarin de stad overgaat naar een duidelijk koelere, donkerdere periode. In oktober wisselen herfstachtige dagen en dagen met lenteachtig weer elkaar af. November is alweer aanzienlijk koeler en brengt al wat nachtvorst. Voor toeristen is november, zeker door de vaak sombere dagen, aanzienlijk minder interessant dan oktober.

Klimaattabel Bologna

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 5 C -1 C 3 uur 11 dagen 34 mm n.v.t.
februari 9 C 1 C 4 uur 10 dagen 44 mm n.v.t.
maart 13 C 4 C 5 uur 11 dagen 61 mm n.v.t.
april 18 C 8 C 6 uur 12 dagen 74 mm n.v.t.
mei 23 C 12 C 7 uur 13 dagen 62 mm n.v.t.
juni 27 C 16 C 9 uur 10 dagen 57 mm n.v.t.
juli 30 C 18 C 10 uur 8 dagen 40 mm n.v.t.
augustus 29 C 18 C 9 uur 9 dagen 63 mm n.v.t.
september 25 C 15 C 7 uur 9 dagen 68 mm n.v.t.
oktober 19 C 10 C 5 uur 10 dagen 72 mm n.v.t.
november 12 C 4 C 3 uur 12 dagen 69 mm n.v.t.
december 6 C 0 C 2 uur 11 dagen 65 mm n.v.t.
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Als je puur naar het weer kijkt dan zijn juni en september de aangenaamste maanden. Het is warm, maar niet snel te warm. Het is overwegend zonnig met een kans op een bui.

In juli en augustus merk je dat het vooral toeristen zijn die aan de kustgebieden of elders in de regio Emilia-Romagna zitten die een dagje naar Bologna komen. Als je speciaal voor een stedentrip naar Bologna komt dan moet je er rekening mee houden dat het flink warm kan zijn. Een goed werkende airco is dan zeker geen overbodige luxe.

April, mei en oktober zijn vooral aangenaam voor mensen die vooral voor de musea en bezienswaardigheden naar Bologna komen. Wil je optimaal van het buitenleven genieten dan moet je zeker rekening houden met het feit dat het in de avond nog aardig af kan koelen.

De periode november tot en met maart is de goedkoopste periode om Bologna te bezoeken. Sommigen maakt het niet uit wat voor weer het is en vinden ook de somberdere dagen wel wat hebben. Wie echter tenminste lenteachtige temperaturen wil die kan deze periode misschien beter ontwijken.

Meer info over Bologna

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Bologna:
Bologna informatie
Bologna in beeld
Bologna in n dag
Bologna weer & klimaat
Bologna als budgetbestemming
bijzondere plaatsen in Bologna

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy