Reizen naar Bologna

Als je vanuit Nederland of België naar Bologna wilt reizen dan moet je een afstand van pakweg 1000 tot 1300 kilometer overbruggen. De exacte afstand is natuurlijk helemaal afhankelijk van je vertrekpunt in Nederland of België. Vanaf Amsterdam is het ongeveer 1000 kilometer vliegen of bijna 1300 kilometer als je via de meest gunstige route over de weg reist. Het gros van de toeristen die Bologna bezoekt doet dat per vliegtuig. Dankzij de relatief goedkope vliegtickets is Bologna een heel interessante bestemming voor een aangename stedentrip. Wie een beetje geluk heeft die vliegt voor minder dan honderd euro heen en weer naar Bologna.
Vliegen naar Bologna

Als je vanuit Nederland naar Bologna vliegt dan heb je voor rechtstreekse vluchten de keuze uit een aantal maatschappijen. Vanuit Amsterdam kun je met KLM, Transavia of Alitalia naar Bologna vliegen. Wie vanaf een regionale luchthaven wil vliegen die kan met Transavia ook vanaf Rotterdam of Eindhoven naar Bologna vliegen. Goedkoop vliegen met Ryanair kan ook. Je zult dan wel een aardig eindje moeten rijden voor je vertrekt, want Ryanair vertrekt alleen maar vanaf Brussel-Charleroi richting Bologna. Als je de prijzen gaat vergelijken let dan wel op eventuele toeslagen voor bagage of andere zaken. Mocht je alleen maat met handbagage reizen dan is de standaard reissom vaak voldoende. Bij Transavia zijn er een aantal plekken in het vliegtuig met extra beenruimte. Deze kun je tegen bijbetaling reserveren. De vraag is of je het echt nodig hebt, want de beenruimte is bij Transavia voor korte vluchten prima voor elkaar. Mocht je echt lang zijn of gewoon behoefte hebben aan wat extra ruimte dan is zo’n plek vooraan in het vliegtuig of bij de nooduitgangen wel lekker.

Vliegen naar Bologna

Vliegduur

De totale reistijd per vliegtuig bedraagt zo’n 1 uur en 50 minuten voor de route Amsterdam-Bologna. Vanaf Eindhoven ben je zo’n tien tot vijftien minuten korter onderweg.

De luchthaven

Bologna heeft een eigen internationale luchthaven: Aeroporto Guglielmo Marconi di Bologna. Per jaar verwerkt deze luchthaven rond de 6 tot 7 miljoen passagiers, waarvan er ongeveer 150 tot 200 duizend afkomstig zijn uit Amsterdam. Het vliegveld ligt ongeveer zes kilometer ten noordwesten van het centrum. Deze korte afstand zorgt ervoor dat je redelijk snel en betaalbaar naar je accommodatie in Bologna kunt reizen.

De luchthaven

Vervoer vanaf de luchthaven

Op dit moment zijn de bus en taxi de aangewezen vervoermiddelen om naar het centrum van Bologna te reizen. In de nabije toekomst komt er ook de rechtstreekse luchttrein Marconi Express. Je kunt dan in 7 minuten en 20 seconden vanaf het vliegveld naar het treinstation van Bologna reizen. Op dit moment is de Aerobus erg populair als goedkoop vervoermiddel naar de stad. Kinderen tot 1 meter lengte mogen gratis meerijden. De busdienst rijdt iedere 11 minuten en doet er ongeveer 18 minuten over om tot het centraal station van Bologna te rijden. Op de Aerobus website lees je meer over deze dienst.

Als je buiten Bologna nog meer plekken in de omgeving wilt zien dan kan het huren van een auto een goede optie zijn. Via Easyterra kun je eenvoudig de autohuurprijzen in Bologna vergelijken.

Vervoer vanaf de luchthaven

Met de auto naar Bologna

Bologna is uitstekend bereikbaar met de auto. Ongeveer een kwart van de Nederlandse toeristen die Bologna bezoekt, is met de auto naar Italië gereisd.

Vanuit Utrecht is de totale afstand ongeveer 1250 kilometer, waar je bij normale verkeersomstandigheden om en nabij de 11 tot 12 uur zou moeten doen exclusief de stops. Met pauzes en wat verkeersdrukte kom je al snel op zo’n 15-16 uur uit. Houd er rekening mee dat je voor Zwitserland een tolvignet nodig hebt en dat je in Italië tol per traject moet betalen bij de tolpoorten. Vanuit Rimini of omringende badplaatsen doe je ongeveer anderhalf uur over de rot naar Bologna. Aan het eind van de dag en vooral op zondag tegen de avond kan het erg druk zijn op de snelweg van Rimini naar Bologna. Er keren dan veel dagjesmensen terug van een dagje op het strand.

Als je eenmaal in Bologna aangekomen bent dan zul je merken dat er aardig wat verkeer is in en rondom de stad. De spits kun je beter proberen te vermijden. Er zijn straten waar het normale verkeer niet in mag rijden. Dat staat door middel van borden aangegeven. Rijd je toch zo’n ZTL-zone in, dan kan je dat flinke boetes opleveren. Let ook goed op de vele eenrichtingsstraten die je in het centrum van Bologna tegenkomt.

Met de auto naar Bologna

Parkeren in Bologna

Bologna heeft serieuze parkeerproblemen. In de binnenstad is het vinden van een plekje lastig. Hier geldt overal betaald parkeren of betalen voor vergunninghouders. Let goed op de gebods- en verbodsborden die aangeven wat er wel en niet mag op het gebied van parkeren. Neem deze borden serieus want men schrijft snel boetes uit en mogelijk wordt jouw auto ook weggesleept. Probeer vooral in de parkeergarages te parkeren indien dat mogelijk is. Er zijn ook wat kleinere particuliere parkeergarages. Als je een hotel of B&B geboekt hebt in Bologna, kijk dan wat zij voor je kunnen betekenen. Niet zelden kunnen ze een parkeerplek aanbieden tegen een gereduceerd tarief.

Parkeren in Bologna

Fietstocht

Een leuke manier om kennis te maken met Bologna is een fietstocht onder begeleiding van een gids. Je kunt zowel aan een groepsfietstocht deelnemen als lekker in eigen tempo een privéfietstocht boeken. Baja Bikes biedt beide opties aan. De fietstochten in Bologna worden aangeboden met een Engelstalige gids die in Bologna woont en dus alles over de stad weet te vertellen. De georganiseerde fietstocht duurt ongeveer twee uur en brengt je onder andere langs hoogtepunten zoals de twee torens, het Piazza Maggiore, de Porta Galliera en het complex van Santo Stefano.

Bekijk de fietstochten van Baja Bikes in Bologna

Reizen in Bologna

Bologna heeft een redelijk compact centrum. Hierdoor is het prima te doen om te voet de stad te verkennen. Mocht je toch wat stukken willen overbruggen met het openbaar vervoer dan kun je daarvoor de bus gebruiken. Ook de taxi is een optie, maar die kosten kunnen door het eenrichtingsverkeer en het vrij drukke verkeer aardig oplopen als je regelmatig een taxi gebruikt. Voor toeristen zijn er ook de zogenaamde ‘hop on, hop off’ toeristenbussen van Bologna City Red Bus. Deze rijden een speciale toeristische route waarbij je vanuit de bus ook de nodige foto’s kunt maken. Op een aantal interessante plekken wordt er gestopt en kun je in- en uitstappen. Gedurende de geldigheid van je kaartje (normaal gesproken één dag). Aan boord kun je door middel van audioguides te weten komen wat je ziet tijdens de rit. Deze is in ieder geval in het Engels beschikbaar.

Reizen in Bologna