Musea in Bologna

Voor veel stedentrippers is een bezoek aan een stad niet compleet zonder tenminste één of meerdere musea bezocht te hebben. In Bologna zijn er uiteenlopende musea die je kunt bezoeken die aansluiten bij verschillende interessegebieden. De populairste musea van Bologna zijn het archeologisch museum, de het Middeleeuwen Museum, de Pinacoteca Nazionale en de verschillende kunstmusea.

Op deze pagina bieden we een overzicht van een aantal musea in Bologna die volgens ons de moeite van het bezoeken waard zijn.
Museo per la Memoria di Ustica

Als onderdeel van de Gallery of Modern Art van Bologna, kun je in het Museo per la Memoria di Ustica vooral de impact van de bloederige vliegtuigcrash van 1980 als toekijker ervaren. Het vliegtuig DC9 van de Italiaanse maatschappij Itavia barste enige tijd na het opstijgen in Bologna in tweeën en stortte vervolgens neer tussen de eilanden van Ustica en Ponze. Alle een-en-tachtig inzittende overleefden het niet. Over de oorzaak wordt nog altijd gespeculeerd.

Meer over Museo per la Memoria di Ustica

Pinacoteca Nazionale

Aan de Via delle Belle Arti kun je genieten van historische religieuze kunst. De Pinacoteca Nazionale van Bologna is namelijk gevuld met uiteenlopende werken uit de dertiende tot en met de achttiende eeuw. Veel kunst is afkomstig uit klooster en kerken die na de val van het pauselijke regime verdwenen. Bekende namen die je er tegenkomt zijn van Guido Reni, Annibale Carracci, Rafaël Santi en Denijs Calvaert.

Meer info over de Pinacoteca Nazionale

Pinacoteca Nazionale

Museo Civico Medievale

In dit museum aan de Via Manzoni staat de middeleeuwse geschiedenis centraal. Het vijftiende eeuwse paleis ‘ Palazzo Ghisilardi’ is eveneens onderdeel van middeleeuwse stadsmuseum. De collectie van Museo Civico Medievale bestaat onder meer uit standbeelden, fresco’s, wapens, boeken, kunst en keramiek.

Ducati Museum

Motor liefhebbers kunnen zich uitstekend vermaken in het Ducati Museum van Bologna. Het Italiaanse motorfiestmerk werd in 1945 opgericht vanuit een fabriek waar radio’s werden gemaakt. Inmiddels is de Ducati een populair merk met eigen stijl en herkenbaar geluid. In het Ducati Museum kun je zien hoe het allemaal begonnen is en waar de huidige techniek vandaan komt.Palazzo Pepoli

De geschiedenis van Bologna wordt in het Palazzo Pepoli op een bijzonder manier tentoongesteld. De uitgebreide collectie wordt op gepaste wijze gepresenteerd en ook de interactieve onderdelen behandelen verschillende thema’s op een verrassende manier. Door middel van samenwerkingen met andere musea komen zowel de cultuur, de kunst, als het dagelijkse leven van Bologna uitgebreid aan bod. Palazzo Pepoli is eveneens onderdeel van Genus Bononiae, een organisatie die je langs verschillende historische plekken van de stad brengt om je zo het verhaal van Bologna te vertellen.

Meer info over Palazzo Pepoli

Museo di Palazzo Poggi

Het wetenschapsmuseum Museo di Palazzo Poggi is een bijzonder instituut in Bologna. Je kunt er met eigen ogen oude instrumenten en laboratoria bekijken zoals die omstreeks de achttiende en negentiende eeuw werden gebruikt. Daarnaast zijn er bijzonder fraaie muurschilderingen, een prachtige bibliotheek, Oosterse kunstwerken en andere natuurhistorische objecten te bewonderen. Het gebouw Palazzo Poggi is eveneens een stukje uit de geschiedenis. Het werd namelijk gebouwd halverwege de zestiende eeuw als residentie van Alessandro Poggi en diens broer de kardinaal Giovanni Poggi. Nu vandaag is het onderdeel van de Universiteit van Bologna en huisvest het dus ook een museum.

Meer info over Museo di Palazzo Poggi

Museo Civico Archeologico

Museo Civico Archeologico

Het archeologische museum van Bologna staat ook wel bekend als het MCA, Museo Civico Archeologico. Sinds 1881 kun je in dit museum genieten van allerlei archeologische vondsten uit voorgaande eeuwen. Je treft er onder andere Griekse en Romeinse kunst, voorwerpen uit de prehistorie en Romeinse tijd, Etruskische graftombes en een bijzondere collectie van kunstenaar Pelagio Palagi.

Museo Civico Archeologico

Museo Internazionale e Biblioteca della Musica di Bologna

In het jaar 2004 werden de deuren geopend van het Museo Inernazionale e Biblioteca della Musica di Bologna. Als onderkomen werd er gekozen voor het zestiende eeuwse paleis Palazzo Sanguinetti, wat eens toebehoorde aan de familie Loiani. Het muzikale erfgoed van Bologna was voldoende reden om er een museum aan te wijden. Middels tentoonstellingen, een muziekbibliotheek, meerdere mulitmedia systemen en diverse evenementen wordt er alles in werk gesteld om muziek in de breedste zin van het woord te delen met de bezoekers.

MAMbo - Museo d'Arte Moderna di Bologna

De collectie van het moderne kunst museum MAMbo in Bologna laat zich het best omschrijven als dynamisch, vernieuwend en zintuig prikkelend. Verschillende bekende en minder bekende namen zorgen voor een boeiende kunstcollectie. Denk hierbij aan namen als Sergio Vacchi, Mario Nanni, Antionio Sanfilippo en Luigi Ontani. Behalve een vast collectie is er ook regelmatig een wisselende tentoonstelling te bewonderen. Museo d’Arte Moderna di Bologna is gelegen in het culturele district van Bologna, Manifattura della Arti.

Meer info over Museo d’Arte Moderna di Bologna