Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Bologna op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Bologna vind je terug op de vele Bologna en Emilia-Romagna sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Bologna of de regio Emilia-Romagna kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.

Bedieningsgeld en fooien

In Bologna is het gebruikelijk om bedieningsgeld en/of een fooi te betalen in de horeca. Als je ergens gaat eten dan zijn er drie opties. De eerste is een vast bedrag per persoon aan bedieningsgeld (coperto). Dit bedrag is gemiddeld 1 tot 5 euro per persoon. Een andere mogelijkheid is een vast percentage aan bedieningsgeld. Deze vind je als ‘service charge’ terug op je rekening. De percentages die gebruikt worden lopen ook nogal uiteen. Tien procent is meestal het minimale en twintig procent is meestal het hoogste wat je zult aantreffen in Rome. Mocht er geen coperto of bedieningsgeld berekend worden, dan is een fooi van 10% gebruikelijk in de horeca. Als er al wel coperto of bedieningsgeld berekend is dan mag een fooi wel, maar hoeft het niet.

Op plekken waar je alleen maar wat drinkt zijn er twee opties: bedieningsgeld en/of fooi. Coperto is niet gebruikelijk als er alleen maar wat gedronken wordt.

Documenten

Om naar Bologna te reizen heb je een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart nodig. Vanwege het Schengen-verdrag zijn er geen grenscontroles, maar luchtvaartmaatschappijen willen je vaak kunnen identificeren als je met het vliegtuig reist. Ook kun je in Italië of onderweg te maken krijgen met een politiecontrole waarbij je je moet kunnen identificeren. Hotels en appartementeigenaren vragen ook vaak om je ID bij het inchecken.

Douane

Binnen de Europese Unie is er in principe vrij vervoer van goederen. Daar zijn wel een paar uitzonderingen op. Het meenemen van drank, sigaretten, parfum en accijnsgoederen is mogelijk voor eigen gebruik. Binnen de Europese Unie wordt de grens gehanteerd van maar liefst 90 liter wijn, 10 liter sterke drank of 800 sigaretten. Het meenemen van drugs, dus ook softdrugs, is niet toegestaan.

Drinkwater

Het leidingwater in Bologna is, net als elders in Italië, prima drinkbaar. Bacteriologisch zit het water prima in elkaar, tenzij er expliciet ‘Acqua non potabile’ vermeld staat bij een kraan. Wat je wel zult merken is dat er veel kalk in het leidingwater zit. Dat merk je vooral als je zelf water kookt om thee te zetten. Veel toeristen kiezen ervoor om water uit de fles te drinken. Voor een half litertje koel water betaal je in de meeste winkeltjes in Bologna slechts 1 euro. Aanzienlijk meer betaal je op de terrasjes, maar dat is in Nederland ook zo.

Elektriciteit

In Italië (dus ook in Bologna) heeft men 230 volt wisselstroom. Dit is vergelijkbaar met Nederland. Wel kunnen er afwijkende stopcontacten gebruikt worden. Naast de standaard Europese stopcontacten kent men in Italië ook de driepins-stekkers en stopcontacten van type L. Onze stekkers passen daar meestal wel gewoon in. Vaak moet je wel wat harder doorduwen, omdat deze stopcontacten voor onze tweepinsstekkers wat aan de nauwe kant zijn.

Excursies en tickets reserveren

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Bologna bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Bologna.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Bologna
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Bologna via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Bologna via Tiqets

Feestdagen

In Italië, dus ook in Bologna, viert men een aantal officiële feestdagen. Banken, kantoren en overheidsinstanties zijn dan in de regel gesloten.

1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
25 april – Bevrijdingsdag
1 mei – Dag van de Arbeid
2 juni – Feest van de Republiek
15 augustus – Maria Hemelvaart
1 november – Allerheiligen
8 december – Maria onbevlekte ontvangenis
25 december – Kerstmis
26 december – Heilige Stefanus

Variabele feestdagen Italië:
Carnaval
Witte Donderdag, Goede Vrijdag & Pasen
Pinksteren

Geld

In Bologna betaal je met de euro. Hierdoor hoef je geen geld te wisselen als je naar Bologna reist. Met een Nederlandse bankpas (met Maestro-logo) moet je zonder enige problemen geld kunnen opnemen uit een van de vele geldautomaten die je in de stad ziet.

Met creditcard betalen is in Bologna op veel plekken mogelijk. Kijk of er een MasterCard en/of Visa logo bij de entree te vinden is.

Internet

Draadloos internet wordt aangeboden in veel horecagelegenheden en hotels. Vaak heb je wel een inlogcode nodig, maar betaal je verder helemaal niets voor de internetverbinding. De kwaliteit van de verbinding is vaak goed. Je kunt ook via het mobiele netwerk online gaan, maar let dan wel goed op de kosten die je provider daarvoor in rekening brengt. Onze ervaring is overigens dat zowel het mobiel internet als het bellen met je mobiele telefoon in Bologna niet altijd vlekkeloos gaat. De kwaliteit van het netwerk is gemiddeld slechter dan in Nederland.



Kleding

We begrijpen het dat je als toerist graag comfortabel gekleed op vakantie gaat. Italianen vinden correct en smaakvol gekleed gaan echter erg belangrijk. Dat je overdag in een korte broek en T-shirt rondloopt is helemaal prima, maar als je gaat dineren in Bologna is het zaak wat meer aandacht aan je kleding te besteden. Smart casual is helemaal OK, maar stap niet in een bermuda en op teenslippers een restaurant binnen.

Noodnummers

Als je in Bologna bent en een noodgeval hebt dan kun je meestal het beste het algemene noodnummer 113 bellen. Als je 112 belt dan bel je rechtstreeks met de carabinieri en voor de ambulance of eerste hulp bel je naar 118. De brandweer is rechtstreeks te bereiken via het nummer 115.

Plattegrond

Wil je een goede plattegrond hebben waar de belangrijke bezienswaardigheden en musea op vermeld staan? Loop dan even binnen in het kantoor van de toeristische dienst van Bologna. Het ‘Bologna Welcome’ kantoor zit aan de Piazza Maggiore 1/e in het centrum. Dit kantoor is ook op zondag geopend. Er is ook een balie in de aankomsthal van het internationale vliegveld van Bologna.

Plattegrond

Roken

In Bologna geldt er, net als in de rest van Italië, een streng rookbeleid. Binnen roken is verboden in openbare gebouwen, restaurants, bars en steeds meer accommodaties. Een uitzondering zijn aparte rookruimtes met een afzuiginstallatie. Op terrassen in de buitenlucht mag wel gerookt worden.

Taal

Italiaans is de officiële taal en belangrijkste spreektaal in Bologna. Als toerist kun je echter op de meeste plekken prima met Engels terecht. Wat je wel zult merken is dat de locals soms erg beperkt zijn in hun kennis van de Engelse taal, waardoor ze jouw vraag of opmerking niet goed begrijpen. Grote kans dat je dan wel een antwoord krijgt, maar dan op de vraag zoals zij hem begrepen hebben. Deze spraakverwarringen zul je als toerist voor lief moeten nemen of er anders maar voor zorgen dat je zelf een redelijk woordje Italiaans spreekt.

Telefoneren

Met een mobiele telefoon kun je in vrijwel heel Bologna goed telefoneren. Wat je wel zult merken is dat het bereik in gebouwen soms minder goed of zelfs helemaal weg kan zijn. Dit is vooral het geval als je je in het hart van oudere gebouwen bevindt. Als je naar Nederland wilt bellen dan moet je eerst 0031 of +31 intoetsen en vervolgens de eerste ‘0’ van het abonneenummer of mobiele nummer weglaten. Voor België is dat 0032 of +32.

Telefoneren

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil tussen Bologna en Nederland of België. Dat komt omdat we in dezelfde tijdzone liggen. Bologna (Italië) doet net als ons aan wintertijd en zomertijd. De zomertijd gaat in op de laatste zondag van maart en de wintertijd gaat tijdens de laatste zondag van oktober weer in.

Veiligheid

Bologna is relatief veilig, zeker als je de stad vergelijkt met Rome en Milaan. Minder toeristen betekent simpelweg ook minder gauwdieven. Ook in Bologna kunnen ze echter toeslaan. Berg daarom zoveel mogelijk je waardevolle spullen op in een kluisje en neem op straat alleen maar mee wat je echt nodig hebt. Draag geen dure horloges (hoewel ze ook goedkope horloges onmerkbaar van je pols afhalen) en stop niets in je kontzakken. Draag tassen gesloten voor je en zorg ervoor dat ze nergens bij kunnen.

Veiligheid