Bezienswaardigheden in Bologna

Bologna heeft voldoende te bieden om bezoekers enkele dagen bezig te houden. De middeleeuwen hebben ervoor gezorgd dat Bologna een aantal noemenswaardige bouwwerken, pleinen en straten overgehouden heeft. Bologna bestaat niet alleen uit losse bezienswaardigheden, maar is als stad in het geheel ook interessant. De overdekte zuilengalerijen en de vele roodtinten zorgen ervoor dat de stad een geheel eigen karakter gekregen heeft waar je het echte Italië nog kunt proeven.

Op deze pagina bieden we een overzicht van een aantal belangrijke bezienswaardigheden in Bologna.

Regel je tickets en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in Bologna bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Bologna.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Bologna
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Bologna via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in Bologna via Tiqets

Piazza Maggiore

Aan het prachtige en immers drukke plein Piazza Maggiore van Bologna bevinden zich een aantal indrukwekkende bouwwerken. Zo staat er aan de noordzijde het Palazzo del Podestà, het oudste gebouw van de stad. Palazzo del Podestà werd namelijk al in 1200 gebouwd als onderkomen voor de hoogste ambtenaar in functie en diens medewerkers. De voorgevel van het paleis is afkomstig uit de vijftiende eeuw. Tegenwoordig kun je er als toerist terecht om informatie over de stad te vergaren. Andere bijzondere gebouwen aan de Piazza Maggiore zijn het Palazzo d’Accursio, Palazzo dei Banchi en Palazzo dei Notai. Het meest in het oog springend is echter de zuidelijk gelegen Sint-Petroniusbasiliek. Deze Rooms-katholieke kerk bestaat overduidelijk uit twee delen. Het onderste deel werd vervaardigd in de veertiende eeuw. Het bovenste deel stamt uit de zestiende eeuw.

Meer info over Piazza Maggiore

Piazza Maggiore

Neptunusfontein

De Vlaamse beeldhouwer Giambologna, die oorspronkelijk Jean de Boulogne heette, kreeg de eer toebedeeld om het ontwerp van Tommaso Laureti te verwezenlijken. In het jaar 1567 was het Neptunusfontein met de vier nimfen aan de Piazza del Nettuno eindelijk af. Door de toevoer van water kon de bevolking hier drinken en/of zich wassen. Tegenwoordig wordt de ‘Fontana del Nettuno’ vooral gebruikt om er muntjes in te gooien en er de liefde te verklaren. De drietand die Neptunus vast heeft, is voor autoliefhebbers wellicht te herkennen als het logo van Maserati, een bekend Italiaans automerk uit Bologna.

Quadrilatero

Het historische district Quadrilatero is een een stadsdeel ten oosten van het Piazza Maggiore. Het beslaat een gebied tussen de straten Via Francesco Rizzoli, Via Castiglione, Via Luigi Carlo Farini en Via Dell’Archiginnasio die overloopt in Piazza Maggiore en Piazza Re Enzo. De straten hiertussen staan bekend als het Quadrilatero, een shopping district met grote en kleine merken, uiteenlopende markten, musea en heel veel gezellige eetgelegenheden. Het staat niet voor niets bekend als het culinaire hart van Bologna.

Meer info over Quadrilatero

Quadrilatero

Basilica di San Petronio

Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad om de Rooms-katholieke kathedraal van Bologna in zijn huidige verschijning te kunnen bewonderen. De eerste steen van de ‘Basilica di San Petronio’ werd bijvoorbeeld al in de veertiende eeuw gelegd. Maar de voltooiing vond pas plaats in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Het oorspronkelijk ontwerp van Antonio di Vincenzo telde een lengte van honderd-drie-en-tachtig en een breedte van honderd-zeven-en dertig meter. Het dreigde hiermee een grotere kathedraal te worden dan het exemplaar in Venetië. Voldoende reden voor paus Pius IV om hier een stokje voor te steken. De bouw werd daarom stil gelegd. Het verschil in de bouwperiodes zijn mede hierdoor aan de buitenzijde duidelijk zichtbaar.

Meer info over Basilica di San Petronio

Basilica di San Petronio

Santuario Madonna di San Luca

De hoog gelegen kerk Santuario Madonna di San Luca, is een heiligdom uit de twaalfde eeuw. Hoewel de eerste steen werd gelegd in de twaalfde eeuw, was de bouw zoals wij die nu zien pas voltooid in de achttiende eeuw. Het heiligdom Santuario Madonna di San Luca werd zelfs een bedevaartsoord. Inmiddels kijken we naar een nationaal monumentale kerk waar de Italiaanse architect Carlo Francesco Dotti omstreeks de achttiende eeuw de laatste ingrijpende verbouwing heeft geleid. Het werd zijn beroemdste werk. Elk jaar tijdens de traditionele processie, volgt er een afdaling met het beeld van Madonna. De tocht begint bij Santuario Madonna di San Luca en eindigt in Basilica di San Petronio. Deze traditie heeft zijn oorsprong in de vijftiende eeuw liggen.

De Universiteitswijk

In het noordoosten van Bologna ligt de universiteitswijk van de stad. Dit deel van Bologna staat bekend om de diverse uitgaansgelegenheden, betaalbare restaurants en het Museo di Palazzo Poggi. Dit museum is gevestigd in een zestiende eeuws paleis wat een toebehoorde aan de familie Poggi. De eeuwen daarna is het gebouw vooral een instituut geweest voor wetenschappen. Vanaf de negentiende eeuw werd Palazzo Poggi een universiteit. Nu vandaag kun je in het museum een kijkje krijgen in vervlogen tijden. De laboratoria zijn gereconstrueerd en de collectie bestaat uit allerlei voorwerpen die te linken zijn aan diverse studies die er hebben plaatsgevonden.

De universiteitswijk van Bologna is een heerlijke plek om doorheen te wandelen. Met name de straat ‘Via Zamboni’ is erg fotogeniek te noemen. Je passeert hier een aantal paleizen, arcades, de stadsschouwburg, de Bologna Universiteitsbibliotheek en Basilica di San Giacomo Maggiore.

De Universiteitswijk

Palazzo Re Enzo

De kenmerkende kantelen van Palazzo Re Enzo zijn een reconstructie van de oorspronkelijke. Ze werden tijdens de herstel bouw in het begin van de twintigste eeuw terug op het dak geplaatst. Het in gotische stijl opgetrokken paleis behoorde in het verleden deels toe aan koning Enzo van Sardinië. Dit was niet geheel vrijwillig, aangezien hij er gevangen werd gehouden. Tijdens de slag van Fossalta in de buurt van Modena werd hij halverwege de dertiende eeuw gevangen genomen en voor meer dan twintig jaar opgesloten op de tweede verdieping van Palazzo Re Enzo. Zijn laatste rustplaats is hier in Bologna, namelijk in ‘Basilica di San Domenico’.

Basilica di San Domenico

De dertiende eeuwse Basilica di San Domenico en naast gelegen begraafplaats bevinden zich aan de Piazza San Domenico in het zuiden van de stad Bologna. Het huidige uiterlijk van de basiliek werd echter verkregen in de achttiende eeuw. De Italiaanse architect Carlo Francesco Dotti kreeg de opdracht en creëerde het huidige barokke uiterlijk. De Basilica di San Domenico heeft meerdere indrukwekkende kapellen en een prachtig houten koor. Tevens is er een klein museum met eeuwenoude relieken en kunstwerken.

Meer info over Basilica di San Domenico

Basilica di San Domenico

Archiginnasio di Bologna

In het historische centrum van Bologna bevindt zich de werkelijk prachtige gemeentelijke bibliotheek, wat tevens onderdeel is van de Universiteit van Bologna. In de tweede helft van de zestiende eeuw gaf kardinaal Borromeo de opdracht tot het bouwen van een studielocatie voor wetten en kusten. L’Archiginnasio di Bologna is daarop ontworpen door Antonio Morandi als een statig twee verdiepingen tellend paleis aan de Piazza Galvani. Het gebouw bezit niet alleen een fantastische bibliotheek, maar ook een schitterend theater, een kapel, leeszalen, collegezalen en een fraaie binnenplaats.

Meer info over Archiginnasio di Bologna

De twee torens

De Garisenda en Asinelli torens van Bologna zijn een symbool van de stad. De stad Bologna telde ooit meer dan honderd torens. De Torre Garisenda en Torre Asinelli zijn hier één van de laatst overgeblevenen van. Het was tijdens de elfde en twaalfde eeuw een soort prestigieus symbool als je middels een eigen toren kon laten zien hoe invloedrijk je was. De Garisenda en Asinelli torens staan op de plek waar vroeger een belangrijke toegangsweg tot de stad eindigde. Destijds hadden de torens vooral een militaire functie. De hoogste toren van de twee is de Torre Asinelli. Liefhebbers kunnen de trappen bestormen om uiteindelijk te genieten van een bijzonder fraai uitzicht over de ‘rode’ stad.

Meer info over de twee torens van Bologna

De twee torens